Scrisoare deschisă Ministeriului Mediului, Agenției Fondului de Mediu

Stimate dle Adrian Ștefănescu,

Referitor la Ghidul de finanțare a Programului a privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică

La o simplă lectură acest ghid pare că a fost întocmit de o sumă de persoane, care de care mai “competente”, care-și ascund incompetența prin detalii INUTILE când nu sunt contradictorii, care detalii cred ei, îi acoperă sau îi înfățișează altfel decât sunt. Sunt experți și "experți"! Verificați! Luați în calcul și un melanj între competențe reale, pe câte o nișă, care dau un întreg (ghidul, în cazul de față) deplorabil! Puneți-vă o singură întrebare, cine verifică corectitudinea proiectului pe care urmează să-l aprobați pentru finanțare? V-ați creat niște instrumente soft? Veți angaja o mie de persoane, mai puțin calificate decât “experții” contributori? Sau ghidul e pentru doi, trei aleși, și la care nici un “verificator” nu va cuteza să zică că nu-i corect!

1) În general, se cunosc celule fotovoltaice izolate și conectate (off și on grid). Unii din autorii ghidului se referă la celula fotovoltaică conectată. Alții la celula izolată (vezi art.20 alin. 13 - referirea la baterii)! Trecem peste enormitatea baterii, e vorba nu de baterii ci de acumulatoare. Neglijența vine din traducere din engleză și/sau din necunoașterea limbii române și a disciplinei energie electrică! Oricum, nu există nici un temei, să avem în vedere că "experții" contribuabili la ghid să cunoască celula fotovoltaică cu conservare conectată la rețea, FSCR! Dar n-ar fi rău ca ghidul să fie rescris din această perspectivă!

2) "Experții" contributori par să nu cunoască consumul de E.E./gospodărie în România. Consumul mediu, zilnic, pe gospodărie poate fi asigurat de 1,5kWp! Dar e f. f. bine să gândim în perspectivă și să fixăm minimul la 2kWp. Experții contributori n-au cum să cunoască detalii de consum casnic, pentru că din păcate, o astfel de cercetare n-a făcut nimeni în România. Dacă ar cunoaște, eventual ar putea motiva "minimul de 3kWp˝"!  

3) De ce minim 250W cu toleranță +5%? Poate să explice cineva, rațional? Desigur nu!

4) Eficiența panourilor fotovoltaice minim 15%!!! Eficiența panourilor fotovoltaice comercializate, azi, este 16,4-16,8%!

Atunci combinația 250W cu +5% și eficiență mai mare de 15% POATE SĂ FIE O ESCROCHERIE, adică favorizarea unui dealer anume!!! ASTA SE URMĂREȘTE?

5) la art 20 alin. 7 lit. o) se vorbește de STC!!! Iată o altă dovadă a grasei incompetențe a "experților" contributori. STC-ul este un standard al producătorilor de panouri fotovoltaice și NU SE COMERCIALIZEAZĂ nici unde panouri fără caracteristici obținute sub STC!

6) Indicatorul fixat pentru evaluare este pur și simplu este redundant, asta dacă acceptăm aiureala!  Să presupunem că avem celule de 3kWp, corect instalate, la Iași și la Căcânea (jud. Olt), atunci totdeauna va câștiga cel din jud. Olt! Sigur "experții" contributori nu știu că 1kWp instalat corect produce în medie zilnică între 3,3kWh/zi și 4kWh/zi (medie anuală) funcție de locație (prin locație se înțelege radiație). Respectiv se scutesc 0,314 x 3,3 până la 0,314 x 4 kg CO2/zi.  Dacă trecem peste redundanță, REZULTĂ că din toată construcția ghidului lipsește ceva important RADIAȚIA, dar tot atât de important, se contrazice SCOPUL enunțat: "în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională."

7) Fixarea unui maxim,care ar putea fi 3x3kWp, ar fi mai degrabă util ghidului cu scopul declarat! Și în acest fel am avea mult mai mulți beneficiari!


In fine, sunt 3 condiții ca o celulă fotovoltaică fixă să producă într-un loc dat, maximul de energie: i) să fie montată la unghiul optim, ii) să fie orientată spre sud (-15 - +15 grade - aici am în vedere și triplul efect pozitiv al montării spațiale a celulelor fotovoltaice mici!) și 3) eficiența panoului să fie cât mare (deci minim minimorum 16,5%)


Ghidul trebuie rescris de cineva care cunoaște problema și nu de un conclav de incompetenți, de competenți parțial, dar toți fără viziune. În general, mai cred că ghidul TREBUIE REDUS la cel mult 25% pentru a servi scopului declarat, altfel e o mare pierdere de timp, care nu va servi decât escrocilor și "inițiaților"! 


Octavian Căpățină

31 august 2018

PS Vă atașez câteva fișe de calcul de celule fotovoltaice rezidențiale, adică mici, pentru consumul propriu și schimb cu rețeaua publică, NU DOAR LIVRARE. Și asta e foarte foarte important!